2013. május 30., csütörtök

Tervezzünk utazást! 1#

Így a nagy vizsgára tanulás közepette (csak két vizsgám lesz a következő két napban, hahaha) ráér az ember lánya tippeket osztogatni, mert ugye minden érdekesebb, mint a tananyag. Tehát összeszedtem, hogyan is kellene megtervezni egy utazást, vagy legalábbis én hogyan csinálom. Más kérdés, hogy a terveket rendre felborítja valami, de legalább miheztartás végett ott van, hogy na ezt akartam én eredetileg...
Kiindulásként tegyük fel, hogy megvan már a szálláshelyed (a szálláskeresésről majd egy másik bejegyzésben írok) és megvan az időpont, hogy mettől meddig és kivel vágsz neki az útnak.

 Tehát először is végy egy papírt/füzetet meg egy tollat/ceruzát/pennát plusz egy laptopot és találd ki, hogy hová is mennél. Viccesen hangzik, de igen, írd le, keress rá neten, mert én jártam már úgy, hogy "igen, igen, ebbe a városba megyek! És az hol van? Hátööö ebben az országban..." és az országon belül nagyon eltájoltam magam. Azon kívül sokkal jobb, ha tisztában vagy a km távolsággal meg a földrajzi elhelyezkedéssel több szempontból is:
A, közlekedésnél tudod, kb mennyi lesz a viteldíj, és ha át kell szállni nem lesznek nagyon idegenek a helységnevek
B, amikor hivatkozol az utazásodra, meg felháborodsz, hogy "na de én akkor X kmre leszek" akkor jó tudni a pontos számot, mert nem jó beégni a kollégák, barátok, családtagok előtt, ha nagyon mellélősz...

Kell még térkép, egy rakás útikönyv és legjobb barátunk a google/yahoo (ki mit szeret). Alapszabály, hogy ne tervezd túl, ne tegyél túl sok programot egy napra, mert kifáradsz és a felére nem fogsz emlékezni. Megint csak tapasztalat: Prágának a felére nem emlékszem, mert reggeltől estig megállás nélkül mentünk és a végén már minden összefolyt... Tehát nem kell minden percet betervezni, de azért legyen program. Érdemes esős időre is programot tervezni (múzeum, esetleg skanzen vagy valamilyen kiállítás), persze ez évszaktól függ: télen ugye szinte csak esőprogramot tervez az ember a hideg miatt. A lényeg, hogy legyen több alternatíva, és ne kelljen a fél napot egy kávézóban tölteni, csak mert eleredt az eső (a csomagolásra is figyeljünk, de erről is majd máskor).


Keress látnivalókat, kezdd mondjuk úgy, hogy cikkeket keresel az adott városról/tájegységről/országról. Ott általában érdekességekről írnak, nem csak a szokásos nagytemplom, vár és múzeum a téma. Ha beszélsz az adott ország nyelvén, az még jobb, mert a helyi újságok vagy netes oldalak egész más szemszögből mutatják be az érdekességeket. Az adott város hivatalos honlapját is érdemes megnézni, ahol pontos és tutira helyes információt kapsz, ami jól jöhet, ha hosszabb időre mész, vagy ha pl. helyi bérletet akarnál venni. Jó dolog a spontaneitás, de ha fogalmad sincs arról, hogy mi van az adott városban, amit érdemes megnézni, akkor nagyon gyorsan azon kaphatod magad, hogy álldogálsz a főtéren és totál elveszettnek érzed magad. Tehát kell egy lista (legalább viszonylagos), hogy mi a csuda is van ott.

Ha megvan a lista, és nem a "kérdezzünk meg egy helyi lakost, úgyis megmutatja az utat"-híve vagy (ami egyébként nagyvárosokban és világvárosokban veszélyes, mert több a turista, mint a honfi és nagyon el lehet tévedni-, akkor következik a térképkeresés és a helyi közlekedés csekkolása. (Volt már olyan élményem, hogy helyi lakosok miatt tévedtünk el, mert elküldtek két kerülettel arrébb, mint ahová mentünk volna, más kérdés, hogy miért nem néztük meg a térképet, ha már úgyis nálunk volt...) Nem árt tájékozódni a tömegközlekedési útvonalakról és a viteldíjakról sem, ha pedig kocsival mentek, akkor arról, hogy hová lehet behajtani vagy hol lehet parkolni. A legtöbb nagyvárosban ugyanis az autókat kitiltják a városközpontból, ott csak tömegközlekedéssel lehet közlekedni (a legjobb példa erre Strassbourg, ahol a belváros szélén le kell parkolni és a megváltott parkolójegy tömegközlekedésre való jegyként funkcionál, ami szerintem egy nagyon klassz és környezetbarát megoldás). 
Ha több napra, netán egy hétre utazol, akkor lehet, hogy jobban jársz helyi bérlet vásárlásával, sok helyen még turistabérletet is vásárolhatsz. Turistakártyák is léteznek, amikkel kedvezményesen mehetsz bizonyos múzeumokba vagy látnivalókhoz. Ha diák vagy, akkor pedig mindenképpen érdemes kiváltanod a nemzetközi diákigazolványt, amivel szintén számos kedvezményben részesülhetsz.

Az útvonalat, a látnivalók listáját (azzal együtt, hogy hol vannak illetve hogy lehet odajutni) is írd ki a füzetedbe (jobb, mint lapokon, azokat simán elhagyhatod), mert rendszerint csak ott nincs net, ahol neked lenne rá szükséged. Így viszont bármikor megállhatsz és megnézheted a térképen az útvonalat, vagy végső esetben bemész egy boltba és eligazítást kérsz, ami címmel együtt sokkal egyszerűbb.

A készülődés és tervezés egyéb rejtelmeiről, valamint a praktikus csomagolásról majd később, egyenlőre ennyi jutott eszembe :) Jó álmodozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése