2012. szeptember 28., péntek

St. Wenceslas' Day 9#

Ünnepelni már pedig kell. Na de mit?

A mai nap nemzeti ünnepnap itt, Csehországban: az ország védőszentjét, patrónáját, St.Wenceslas-t (azt hiszem ő magyarul Vencel, vagy Vince...) ünneplik.
St.Wenceslas Bohémiában született (Csehországnak három nagy része van: Morvaország, Szilézia és Bohémia), I. Vratislav (Bohémia hercege, Premysl ág) és Drahomira (egy pogány nép vezetőjének lánya) gyermekeként, 907 körül. Ebben az időben még sok pogány élt az akkori Cseh földek vidékein, és ekkor alakultak át vallásos néppé. A pogányok természetesen küzdöttek a katolikus vallás ellen, az új hívők ellen, a térítők ellen,így nem volt túl békés hely az ország. Szegény St.Wenceslas pont ennek a harcnak a közepébe született... Az édesapja halála után, a nagymamája, Ludmila kezdte nevelni, keresztény hitben, így a fiú igen erős hívő lett. Az édesanyja, Drahomira természetesen nem nézte ezt jó szemmel, lévén ő pogány volt, nem fogadta el az új hitet. Annyira mérges lett, hogy megölte Ludmilát, és megpróbálta a fiát visszaterelni a pogány hit felé.
St.Wenceslas uralkodó lett, de nem uralkodhatott tovább 14 évnél... Ekkor ugyanis már nagyon elfajultak a harcok a pogányok és a hívők közt, s St.Wenceslas testvére, I. Boleslav 935-ben, szeptember 28-án meggyilkolta. Boleslav pogány volt, ám sikeresen felhasználta Wenceslas hitét a gyilkossághoz. Meghívta egy lakomára, bizonyos szentek ünnepén (igen, igen, angolról ezt sem tudom lefordítani... miért nem lehet normális, nemzetközi neve a szenteknek??), és úgy tartják útban a templom felé (vagy a templom kapujában, több verzió is elterjedt) menet meggyilkolta. 
Ez Stare Boleslav-ban történt, s az ott álló St.Wenceslas Bazilikánál még ma is látható a kör, ahol a gyilkosság történt. Földi maradványait a St.Vitus Katedrálisban helyezték végső nyugalomra, Prágában. Mártírhalála és halála után neki tulajdonított csodák miatt szentté avatták. Halálának és sírjának (kripta) helye zarándokhely lett, s szeptember 28-án őrá emlékeznek. Megtartotta hitét minden nehézségben, s igyekezett azt országának is átadni: ez igazi hőssé teszi őt sok ember számára, élete példaértékű volt. 
Mivel lebetegedtem, nem mentem sehová, de amennyire én tudom, ezen a napon szegény St.Wenceslas csontjait körmenetben körbehordozzák egy "üvegdobozban" (oké, ennek sem tudom a rendes nevét), a kriptától, Prágából Stare Boleslavig, a halála helyéig. Koponyáján még ott a korona... Aztán a templomban szertartást végeznek, majd visszaviszik Prágába, ahol újabb szertartás kezdődik. A legfurcsább az egészben, hogy ebben az országban napjainkban a lakosság kb. 70%-a ateista!! Ha nem többen... De a hagyományt, amelyet csak a kommunista idők alatt nem tartottak meg(mert tiltott volt), még mindig őrzik, és minden évben végigkísérik a csontokat szomorú útjukon. 
Emellett fesztiválokat tartanak az országban több helyen is ilyenkor, mivel St.Wenceslas nem csak Bohémia vagy Csehország védőszentje, hanem minden borászé, borkészítőé is! Így ez az ünnep már nem csak egyházi, hanem kulturális esemény is. Az éttermek külön menüket terveznek ezekre a napokra, s sok helyen folklór előadásokat tartanak, jelmezes-táncos eseményt rendeznek, népi ételekkel, népi ruhákkal, népi zenével. Szóval nagy kavalkád, nagy buli :)) Kár, hogy lebetegedtem és nem tudtam elmenni sehová, akkor képeket is tudnék mutatni. Így azonban csak egy képpel emlékezzünk szegény St.Wenceslas-ra...

St.Wenceslas



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése